Ustava Republike Slovenije jasno zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja, kljub temu pa se v Sloveniji srečujemo s pojavljanjem cenzure, lobističnim poročanjem in sovražnim govorom ter medijskimi umori. Iz tega razloga smo se odločili, da je potrebno civilnodružbeno ukrepati, da bo Slovenija krenila na normalno evropsko pot, kar je botrovalo k temu, da je Društvo Evropska Slovenija oblikovalo neodvisni in neprofitni projekt Svoboda govora.

 

Na prvi novinarski konferenci Iniciative za svobodo govora so danes javnosti predstavili argumente zakaj v Sloveniji nujno potrebujemo takšno iniciativo: vodja Iniciative za svobodo govora Lucija Šikovec Ušaj, Urška Makovec, Igor Kršinar in Matevž Tomšič. Lucija Šikovec Ušaj je izpostavila, da je potrebno v Sloveniji civilnodružbeno ukrepati in ljudem predstaviti, kaj je svoboda govora in o njej ljudi tudi podučiti. Prav tako je potrebno poudariti, da se pojma svoboda govora in sovražni govor zelo mešata. Pri svobodi govora gre za svobodo do obveščenosti, izražanje nestrinjanja, opozarjanje na napake ter kritiko informacij, ne gre pa za žalitev posameznikov. In prav svoboda govora mora postati v Sloveniji domovinska pravica.

 

Da Slovenija postaja represivna država so danes opozorili tudi Urška Makovec, Matevž Tomšič in Igor Kršinar, saj tudi preganjanje novinarjev in fotoreporterjev kaže na to, da se Slovenija vrača v čase totalitarizma. Izpostavili so, da je popolnoma nezaslišano, da imajo oblastniki privilegij, da na račun davkoplačevalcev in z uporabo državnih organov kazensko preganjajo novinarje zaradi člankov, komentarjev ali fotografij. Pri tem so izpostavili razne slovenske primere, med drugim tudi primer fotoreporterja Janija Božiča.

https://www.youtube.com/watch?v=AVGluL3rCfY