IZJAVA UREDNIŠTVA O NAPADU ISLAMSKE SKUPNOSTI NA REPORTER

 

Povezovanje revije Reporter s tem dogodkom je brez osnove in zlonamerno. Zapis na spletni strani Islamske skupnosti pomeni nedopusten napad na svobodo tiska! Kritično pisanje o gradnji džamije v Sloveniji za zdaj še ni prepovedano.

 

Islamska skupnost s svojo izjavo izreka neke vrste fatvo nad Reporter, ker zaradi spornega financiranja kritično piše o gradnji džamije v Ljubljane. Revija Reporter ima kot tednik, ki je zavezan svobodi, zlasti svobodi govora, pravico do pomislekov v zvezi z gradnjo džamije, saj jo financira država Katar, kjer vlada šeriatsko pravo. V zvezi z džamijami, ki jih je financiral Katar ali Savdska Arabija, na Zahodu že imajo probleme, zato so tam nekaj džamij, pri katerih obstaja nevarnost, da se spodbuja terorizem, zaprli.

 

V Sloveniji imamo po ustavi zagotovljeno svobodo tiska, in ta svoboda ni omejena, niti ko gre za poročanje o delovanju verskih skupnosti. Če ne bi bilo tako, potem mediji ne bi mogli kritično pisati tudi o delovanju Katoliške cerkve.

 

Ob tem grobem napadu Islamske skupnosti na Reporter bi lahko povlekli paralele s kritičnim pisanjem o dogajanju v Katoliški cerkvi – najbrž ni Dnevnik, Mladina ali kak drug slovenski medij kriv, da vandali pišejo grafite po zidovih katoliških cerkva, tako kot tudi Reporter ne more biti odgovoren za odvržene svinjske glave na gradbišču ljubljanske džamije.

 

Če pa je namen Islamske skupnosti omejevanje medijske svobode ali prikrita (odkrita) grožnja z obračunom nad novinarji, ki bi si drznili kritično pisati, potem pa je nujno, da ukrepa policija in zavaruje varnost ljudi in z ustavo zajamčene človekove pravice in svoboščine.

 

Sicer pa obsojamo vsako obliko verske nestrpnosti v obe smeri in se zavzemamo za svobodo govora, da tudi tisti, s katerimi se ne strinjamo, svobodno povedo svoje mnenje.

 

Več na spletni strani tednika Reporter. Povezava.