OBSODBA POGROMA ZOPER TEDNIK REPORTER

 

Islamska skupnost je na svoji spletni strani dne 13. januarja 2016, torej natanko dva meseca po terorističnem napadu v Parizu, ki so ga povzročili islamski skrajneži, objavila izjavo, v kateri očitno islamski javnosti v Sloveniji sporoča, da naj bi neznani storilci na gradbišče islamskega kulturnega centra, ki ga Islamska skupnost poimenuje že kar z »Islamski kulturni center«, odvrgli svinjske glave in kozarce za vlaganje, ki naj bi bili polni krvi. Krivdo za takšno ravnanje nesporno pripiše tedniku Reporter, ki je s svojimi članki kot eden prvih v državi pričel opozarjati na negativne posledice prihoda ogromnega števila migrantov iz različnih muslimanskih držav z navadami, ki so nezdružljive z evropsko civilizacijo in evropskim načinom življenja; predvsem v smislu povečanja nasilja, kar se je dejansko tudi zgodilo, pričenši z napadom na pariški humoristični tednik Charlie Hebdo, nato z nepojmljivim terorističnim napadom v Parizu ter z množičnim spolnim nasiljem v različnih evropskih mestih. Kljub temu, da je revija Reporter pisala kritično o omenjenih pojavih, pa ni mogoče trditi, da je na svojih straneh kakorkoli ščuvala zoper  muslimane. Zato je ravnanje Islamske skupnosti, ki je to revijo označila za krivca za »napad« na gradbišče, nesprejemljivo.

 

Iniciativa za svobodo govora tako ostro zavrača takšno nastopanje zoper časopis Reporter in njegove novinarje, kjer se zahteva nič manj kot angažma Vlade Republike Slovenije zoper njih. Izjava Islamske skupnosti je problematična (zaskrbljujoča) tudi zaradi tega, ker jo lahko skrajneži razumejo kot poziv na teroristični napad na medije, ki kritično poročajo o delovanju njihove verske skupnosti, kar se je nenazadnje zgodilo lani v Parizu z napadom na zgoraj omenjeni satirični tednik.

 

Še posebej nesprejemljivo pa je, da se je pozivu Islamske skupnosti pridružil ljubljanski župan Zoran Janković, ki pričakuje, da bo tožilstvo ustrezno ukrepalo proti reviji Reporter, kljub temu, da ni nikakršne povezave med njo in omenjenim dogodkom. Župan Janković je s svojim pozivom dejansko izkoristil Islamsko skupnost za maščevanje reviji, ki je pisala o njegovih finančnih malverzacijah. Gre torej za evidentno oblastniško zlorabo zgoraj omenjenega dogodka za kriminalizacijo medija, ki ni po volji vladajoči nomenklaturi. 

 

 

Iniciativa za svobodo govora